• Bushcraft

Workshop vuur maken, en Tondelsoorten

Workshop Vuur: Duur hele dag. 

Wat heb je nodig: stevig outdoor mes € 10,= per persoon

Vuur opbouw, Tondels Vuurboog, vuurslag, firesteel, Amadou maken, Charred Cloth

In deze workshop gaan we dieper in op vuur maken, wat heb je nodig en waar kan je dat vinden. Uiteraard niet met een aansteker maar op primitieve manieren. Ook leer je hoe je vuur bouwt en wat voor vuur je waarvoor kan gebruiken. We gaan een vuurboog maken en proberen om daar uiteindelijk vuur mee te maken. Verder gaan we ook opzoek naar tondel (vuurstarters)deze gaan we ook nog zelf maken. (Stevig outdoor mes is handig om mee te nemen) Mes gebruik is onderdeel van deze workshop.

Natuurexcursie door het hellingbos in Bomal sur Ourthe

We gaan een vroege voorjaarswandeling maken en kijken wat we tegenkomen aan planten, vogels, paddenstoelen en diersporen. Het hellingbos is bijzonder en te vergelijken met de bossen in Zuid Limburg. De bodem bestaat uit Savelgrond, dit is lichte voedselrijke kleigrond. Bovendien zit er kalk in de grond. In het hellingbos groeien bijzondere plantensoorten zoals Italiaanse aronskelken, bosanemonen, daslook en verschillende varens, zoals tongvaren en steenbreekvaren. Ook zullen we letten op diersporen, vaak zijn de dieren in de schemering of nacht actief dieren zoals de das, vos en ree. Kortom, je weet nooit wat je tegenkomt maar er is altijd iets te zien of te beleven.

 

Workshop Vuur maken met de vuurslag en vuursteen, en verkoold katoen maken

Deze keer gaan we vuur maken met de vuurslag, uit de Ijzertijd periode (800 voor Christus).
De vuurslag is een stuk gehard staal met een hoog koolstofgehalte, door met de lange zijde langs een scherp randje van vuursteen te slaan ontstaan er vonken. Deze vonken moeten worden opgevangen door tondel, door b.v een klein lapje verkoolde katoen. Als er vonken op terecht komen gaat t lapje gloeien. Hier kun je dan met hulp van andere tondel het vuur mee aanmaken. We gaan ermee oefenen en iedereen gaat zelf verkoolde katoen maken in de kooltjes van het vuur.

Workshop Voedertrechter maken voor wintervogels, met wilgentenen

Het vlechten van wilgentenen. Deze techniek gebruik ik ook om visfuiken en manden te vlechten.

We maken een trechter waarin je vetbollen kunt doen om de vogels in de winter te voeren. Ze kunnen opgehangen worden in een boom of iets dergelijks, hoog genoeg zodat de katten er niet bij kunnen. Ook leuk voor op de camping, en dan kijken welke vogels er op af komen.

Het OrangeLine logo OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands